top of page

Kako "krožni" smo bili na JA inovacijskem kampu 2023 v Zrečah?

Updated: Nov 17, 2023

Besedilo: Maja Juršič

Foto: Špela PezdirV sredo, 18. 10. 2023, je v čudovitem okolju Term Zreče potekal 5. Junior Achievement Inovacijski Kamp 2023. Sodelovalo je 111 dijakov iz 15 različnih srednjih šol po Sloveniji, skupaj s 22 učitelji in 11 strokovnimi mentorji.

Glavna tema letošnjega kampa je bila izjemno aktualna - odpadni mobilni telefoni. Skozi izobraževalne delavnice smo raziskovali osnove krožnega gospodarstva ter na podlagi pridobljenega znanja razvijali nove, okolju prijazne poslovne ideje. Ker je treba vsako poslovno idejo slej ko prej tudi »prodati«, smo dijake opremili še nekaj triki za uspešno predstavitev.

Dijaki so izžrebali enega od dveh izzivov, in sicer kako inovativno organizirati zbiranje odpadnih mobilnih telefonov, tablic in podobne elektronike, oz. kako omogočiti ponovno uporabo teh naprav na inovativen način, ko jih uporabnik ne potrebuje več. Vsaka skupina se je poglobila v kreativni proces, od prvih idej do razvoja poslovnega modela na osnovi Canvas metode. Ob koncu kampa pa so svoje inovativne rešitve predstavili žiriji v kratkih, prepričljivih predstavitvah.

Trenutek, ki so ga vsi nestrpno čakali je bila razglasitev zmagovalcev. Prvo mesto je osvojila skupina ECOSecureTECH, ki je predstavila revolucionarno idejo o predelavi starih telefonov v biometrične varnostne sisteme za odpiranje vrat. Drugo mesto je zasedla skupina ReCycle Forum, ki je razvila avtomate za zbiranje nepotrebnih elektronskih naprav v zameno za priročne nagrade. Tretje mesto pa je osvojila skupina Zelene tace, ki je zasnovala inovativne ovratnice za živali z vgrajenimi kamerami in sledilnimi napravami, pridobljenimi iz starih mobilnih telefonov.

Čestitke vsem sodelujočim dijakom in mentorjem za trud in inovativnost ter uspešen začetek vodenja dijaških podjetij. Hvala tudi članom žirije, Roku Brajkoviču (Geološki zavod Slovenije), Borutu Bernatu (ZEOS) in Marku Vrdoljaku (Reusable Tehnologies), naši podpornici Fundaciji UniCredit ter vsem ostalim, ki so z dobro voljo in idejami sodelovali pri organizaciji tega izjemnega dogodka.

Skupaj gradimo bolj zeleno in trajnostno prihodnost!

Na 5. inovacijskem kampu Junior Achievement so sodelovale naslednje šole: Šolski center Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije, ŠC Celje, Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, BIC Ljubljana, Živilska in naravovarstvena šola, ŠC Ptuj - Srednja šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, Srednja šola Slovenska Bistrica, Šolski center Celje, Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, STPŠ Trbovlje, Biotehniški center Naklo, srednja elektro-računalniška šola Maribor, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Ekonomska šola Novo mesto, ŠC PET, šolski center Škofja Loka in SIC Ljubljana. Dijake je mentoriralo 22 učiteljev in 11 strokovnih mentorjev.

Več navdihujočih zgodb in utrinkov naših srečanj najdete tudi na naših družbenih medijih:


69 views0 comments

コメント


bottom of page