top of page

Razkrivamo prvi izziv letošnjega Young Climathona!

Do Climathona nas ločita samo še slaba dva tedna in skrajni čas je, da razkrijemo s kakšnimi izzivi se bodo letošnje leto ukvarjali učenci in dijaki! Prvi izziv je zastavilo podjetje Knauf Insulation iz Škofje Loke! Za lažje branje si lahko izziv prenesete tudi v obliki pdf.Urbanscape® je krovno ime za skupino novih inovativnih izdelkov, konceptov in sistemov, ki imajo številne različne namene uporabe. Združujejo namreč dva vidika –namenjeni zlasti urbanemu okolju, hkrati pa skrbijo za zelene površine.

Izdelki Urbancape zagotavljajo za življenje pomembne zelene površine v urbanih okoljih, ki omogočajo ljudem boljše počutje, kvalitetnejši zrak z manj prašnimi delci in ustvarjajo prijetnejše življenjsko okolje. Kmalu bo 10 let, odkar so zelene rešitve del ponudbe podjetja Knauf Insulation Škofja Loka. Izdelke in sisteme iz mineralne volne se dobavljajo graditeljem in uporabnikom po vsem svetu. Urbanscape uspešno pokriva področja zelenih streh, sten, sistem urejanja okolice ter hortikulture.


Zelene rešitve Urbanscape segmenta:


Zelene strehe so celovit in lahek sistem, ki ga je preprosto namestiti in ima veliko zmogljivost zadrževanja vode ter je namenjen zlasti za zelene strehe na stanovanjskih, poslovnih in industrijskih stavbah v urbanih okoljih.


Za zelene strehe so ključni štirje kazalniki učinkovitosti, ki so pomembni ne samo za vodenje in nadzor gradnje objekta, ampak tudi za večino energetskih in vodnih politik. Kazalniki učinkovitosti so: energetska učinkovitost zelenih streh poleti (hlajenje), energetska učinkovitost zelenih streh pozimi (toplotna izolacija), učinkovitost odvajanja padavinskih in meteornih voda ter učinkovitost pri zmanjševanju učinka toplotnega otoka.Zakaj sistem zelenih streh Urbanscape?


1) Celovita rešitev - Sistem zelene strehe Urbanscape® nudi celovito rešitev s preprosto montažo, dobavljivo neposredno na lokacijo stranke.


2) Majhna teža sistema - Urbanscape® Green Roll je v povprečju vsaj 8-10 krat lažji in lahko zadržuje 3-4 krat več vode v primerjavi z drugimi sistemi zelenih streh.


3) Visoka stopnja vpijanja vode - rezultati analize dokazujejo, da zagotavlja rastna podlaga Urbanscape® hitro in dolgoročno stabilno reabsorpcijo vode in ima odlično sposobnost zadrževanja vode.


4) Visoka stopnja porazdelitev vode - Sistem Urbanscape® zagotavlja odlično razporeditev vode med vegetacijsko plastjo in plastjo Urbanscape® Green Roll. Varčuje z vodo v primerjavi s škorpilniki, ki namakajo na vrhu vegetacije


5) Dobre lastnosti ohlajevanja strešnih površin - Sistem Urbanscape® zagotavlja dolgotrajen učinek hlajenja zaradi visoke sposobnosti zadrževanja vode, in kot posledica evapotranspiracije in s tem hlajenja.


6) Visoka zvočna izolativnost - Urbanscape® sistem Zelenih streh zmanjšuje stopnje hrupa, ki lahko vplivajo na zdravje in varnost. Zelene površine vpijejo zvoke iz okolice in s tem preprečujejo odmev.Zelene stene predstavljajo odlično rešitev za številne urbane izzive, in blažijo učinke mestnega vročinskega otoka, zmanjšujejo vsebnost prašnih delcev, zmanjšujejo hrup v urbanem okolju in na splošno pomenijo boljše bivalno okolje za rezidente mestnih jeder.


Sistem ozelenitev okolice je inovativen sistem, preprost za namestitev in se ponaša z vrhunsko stopnjo vpijanja in zadrževanja vode in posledično odličen uravnavanje padavinskih voda ter zagotavljanja rastlinam pogojev za boljšo rast. namenjen je uporabi pri urejanju okolice, kot je okolica stanovanjskih objektov, športna igrišča, poslovni prostori, javni parki in druge zelene, urbane površine.


Hortikultura - Hortiscape, zahvaljujoč optimiziranim lastnostim in organskim vezivom so odlični za vzgojo rastlin in se uporabljajo za profesionalno, hidroponsko gojenje zelenjave, zelišč in cvetja v rastlinjakih. V prodajnem portfelju so klasični izdelki z vezivom, ki so na trgu že vrsto let, ter premium izdelani z ECOSE tehnologijo in pomenijo veliko konkurenčno prednost, zato bi njihovo prodajo želeli razširiti po vsem svetu.IZZIV št. 1.


Zaščita zelenih streh pred morebitnimi poškodbami živalskih obiskovalcev (ptičev):


Biotska raznovrstnost je le ena izmed mnogih pozitivnih lastnosti, ki jih zagotavlja sistem zelenih streh. Redni obiskovalci naših zelenih streh so razne male živali, žuželke in tudi ptice. Ker je naš glavni produkt v sistemu zelene strehe, kamena volna, ki ima mnogo odličnih lastnosti, priljubljen tudi med pticami, se nam tu pojavi problem.

Plast iz mineralnih vlaken Urbanscape® Green Roll je narejena iz različnih mešanic kamnin, ki jih je v naravi v izobilju. Namreč, ptiči lahko hitro ugotovijo, da je kamena volna mehka in precej dober izolator. Zato začnejo s sistema zelene strehe kljuvati kameno volno in jo uporabijo za grajenje svojih gnezd. Tako se začne kaziti izgled zelenih streh.

Ker si v podjetju želimo biodiverzitete na strehah a hkrati ne želimo zelene strehe, ki je na določenih odsekih poškodovana, se tu pojavi problem, kako preprečiti pticam poškodovanje sistema zelenih streh a pri tem ne škodovati pticam.


Torej, kako preprečiti pticam kljuvanje kamene volne na način, da ne bi škodovali naravi? Pri iskanju rešitev ne pozabite, da smo trajnostno podjetje zato ni dovoljena uporaba nikakršnih kemičnih substanc, ki bi potencialno lahko škodovala okolju. To pomeni, da razni strupi za živali, pesticidi itd. niso dovoljeni. Prav tako mora biti rešitev ekonomično upravičena.


137 views0 comments

Commentaires


bottom of page