top of page

Razkrivamo prvi izziv letošnjega Young Climathona!

Do Climathona nas ločita samo še slaba dva tedna in skrajni čas je, da razkrijemo s kakšnimi izzivi se bodo letošnje leto ukvarjali učenci in dijaki! Prvi izziv je zastavilo podjetje Knauf Insulation iz Škofje Loke! Za lažje branje si lahko izziv prenesete tudi v obliki pdf.Urbanscape® je krovno ime za skupino novih inovativnih izdelkov, konceptov in sistemov, ki imajo številne različne namene uporabe. Združujejo namreč dva vidika –namenjeni zlasti urbanemu okolju, hkrati pa skrbijo za zelene površine.

Izdelki Urbancape zagotavljajo za življenje pomembne zelene površine v urbanih okoljih, ki omogočajo ljudem boljše počutje, kvalitetnejši zrak z manj prašnimi delci in ustvarjajo prijetnejše življenjsko okolje. Kmalu bo 10 let, odkar so zelene rešitve del ponudbe podjetja Knauf Insulation Škofja Loka. Izdelke in sisteme iz mineralne volne se dobavljajo graditeljem in uporabnikom po vsem svetu. Urbanscape uspešno pokriva področja zelenih streh, sten, sistem urejanja okolice ter hortikulture.


Zelene rešitve Urbanscape segmenta:


Zelene strehe so celovit in lahek sistem, ki ga je preprosto namestiti in ima veliko zmogljivost zadrževanja vode ter je namenjen zlasti za zelene strehe na stanovanjskih, poslovnih in industrijskih stavbah v urbanih okoljih.


Za zelene strehe so ključni štirje kazalniki učinkovitosti, ki so pomembni ne samo za vodenje in nadzor gradnje objekta, ampak tudi za večino energetskih in vodnih politik. Kazalniki učinkovitosti so: energetska učinkovitost zelenih streh poleti (hlajenje), energetska učinkovitost zelenih streh pozimi (toplotna izolacija), učinkovitost odvajanja padavinskih in meteornih voda ter učinkovitost pri zmanjševanju učinka toplotnega otoka.Zakaj sistem zelenih streh Urbanscape?


1) Celovita rešitev - Sistem zelene strehe Urbanscape® nudi celovito rešitev s preprosto montažo, dobavljivo neposredno na lokacijo stranke.


2) Majhna teža sistema - Urbanscape® Green Roll je v povprečju vsaj 8-10 krat lažji in lahko zadržuje 3-4 krat več vode v primerjavi z drugimi sistemi zelenih streh.


3) Visoka stopnja vpijanja vode - rezultati analize dokazujejo, da zagotavlja rastna podlaga Urbanscape® hitro in dolgoročno stabilno reabsorpcijo vode in ima odlično sposobnost zadrževanja vode.


4) Visoka stopnja porazdelitev vode - Sistem Urbanscape® zagotavlja odlično razporeditev vode med vegetacijsko plastjo in plastjo Urbanscape® Green Roll. Varčuje z vodo v primerjavi s škorpilniki, ki namakajo na vrhu vegetacije


5) Dobre lastnosti ohlajevanja strešnih površin - Sistem Urbanscape® zagotavlja dolgotrajen učinek hlajenja zaradi visoke sposobnosti zadrževanja vode, in kot posledica evapotranspiracije in s tem hlajenja.