top of page

4. Junior Achivement inovacijski kamp na tematiko krožnega gospodarstva in e-odpadki

Avtor: Maja Juršič

Foto: Jakob Sadar


V četrtek, 27. 10. 2022 smo izvedli 4. Junior Achievement inovacijski kamp, ki je potekal v organizaciji Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih v sodelovanju s podjetjem ZEOS in Zavodom Znanost na cesti. Po dveh letih smo ga uspeli izvesti v živo, saj smo se zbrali v Four Points by Sheraton Ljubljana Mons.


Izredno ponosni smo, da se je dogodka udeležilo 109 dijakov iz 15 šol. Dogodka so se udeležili dijaki iz Živilske šole BIC Ljubljana, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Celje, Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor, Šolskega centera Celje, Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana, Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje, Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednje šole za strojništvo in lesarstvo, Špolskega centra Škofja Loka, Šolskega centera Ptuj, Biotehniškega centra Naklo, Srednje elektro-računalniške šole Maribor, Gimnazije Franca Miklošiča in Srednje šole Sloevnska Bistrica. Dijake je podpiralo 15 učiteljev in 14 strokovnih mentorjev.


Kamp smo organizirali z namenom spodbujanja inovativnosti med dijaki in spostavljanju novih prijateljisih vezi. S tem namenom smo dijake razporedili v mešane skupine in jim pripravili podjetniški izziv, ki so ga razvijali s pomočjo Canvas poslovnga modela in pripravili predstavitev v Jamboardu. Izziv pa smo oblikovali takole:


Kako bi na inovativen način električne in elektronske aparate ali njihove sestavne dele in materiale iz katerih so narejeni čim daljši čas ohranili v uporabi, oziroma povečali njihovo izkoriščenost ?


Z namenom, da bi dijaki čim bolje rešili svoj izziv smo jih podprli z vsebinami kroženga gospodarstva in odpadne elektronke opreme po metodi Gilrs Go Circural. Vsebine sva pripravila Borut Bernat (ZEOS) in Maja Juršič (ZZSPM).


Dijaki so bili deležni tudi komunikacijskega treninga, ki ga je pripravila ekipa Znanost na cesti (Petra Jenuš, Saša Novak in Eva Pavlin).


Ob koncu dneva so dijaki svoje predstavitve predstavili, pri čemer jih je ocenjevala tričlanka komisija:

-Petra Jenuš (Zavod Znanost na cesti)

-Borut Bernat (ZEOS d.o.o.)

-Tomaž Kern (Reusable Tehnologies d.o.o.).


Le ta je podelila nagrade trem najboljšim ekipam. Naj izpostavim prvo ekipo, ki je svoje podjetje poimenovala Boben

za peko kostanja. Njihova ideja je temeljila na uporabi nedelujočega pralega stroja, ki bi ga uporabili za izdelavo stroja za peko kostanja. Ideja je bila odlična, saj nam pralni boben, zaradi luknjic omogoča hitro peko in pretok zraka.



Prav tako so lahko tudi udeleženci izglasovali svojo najboljšo idejo kampa. Pri čemer so izbrali skupino iReapir, Popravi sam. Razvili so idejo izdelave aplikacije, ki bi imela pripravljene tutoriale za popravilo različnih e-naprav, kar bi ohranjalo dajšo življensko dobo vsake e-naprave.

Vsem sodelujočim se želimo iskreno zahvaliti za sodelovanje. Posebno bi se želeli zahvaliti tudi strokovnim mentorjem iz lokalnih podjetij, ki so naše dijake usmerjali in jim svetovali pri kreiranju njihovih idej. Prav tako pa tudi ekipi ZNC in Borutu Bernatu s katerim smo pripravil idogodek.



Iskreno se zahvaljujemo tudi vsem učiteljem in dijakom, ki so odlično sodelovali in ustvarjali nove ideje!


Z vami delimo še nekaj fotografij z dogodka.



167 views0 comments
bottom of page