[FOODTURE, ERAZMUS ++, 1/4]
- zzspm6
- Mar 14
- Branje traja 2 min
Foto: Eva Štrase in Maja Juršič
Avtor: Eva Štraser, Evegreen d.o.o.
Četrtek = dan za inovacije. Danes smo punce ponovno združile moči in skupaj z 38 dijaki Gimnazije Naklo ter dijaki Biotehničnega centra Naklo, programa živilsko prehranski in hortikulturni tehnik, raziskovali kreativne rešitve za samooskrbo!
Veseli nas, da sta se nam pri predstavitvi tematike pridružili podjetnici Tatjana Štancar Poprask, predstavnica Ekološka kmetija Potočnik-Poprask, in Hana Kotar iz čokoladnice in slaščičarstva Mama Paula. Obe sta svojo podjetniško pot uspešno razvili prav v prehrambeni industriji in z nami delili svoje dragocene izkušnje.

Kaj smo počeli? V ekipah po 6 so dijaki iskali, nadgrajevali in kombinirali ideje – dodali so pridih drznosti in ustvarjalnosti ter prišli do zanimivih kreativnih ter izvedljivih rešitev. Z veseljem jih delimo z vami:
Kmetija s tradicijo – združuje sodobne pristope s tradicionalnimi znanji. Ponuja delavnice peke kruha, izdelave butar, košar ter tečaje tradicionalnih plesov. Poleg tega omogoča proizvodnjo in prodajo domačih mesnih ter mlečnih izdelkov.
Heksanova izumitev – inovativna etiketa, ki prikazuje, do kdaj je živilo še varno za uživanje po preteku roka. Barva etikete se spreminja iz zelene v rumeno in nato v rdečo, kar omogoča lažje prepoznavanje užitnosti hrane.
Eko skladišče – vsaka regija bi imela centralno skladišče za regijske zadruge, kar bi omogočalo bolj trajnostno shranjevanje in distribucijo lokalnih pridelkov ter zmanjšanje izgub hrane.
Umetna inteligenca v prehrani – personaliziran sistem, ki analizira prehranske navade posameznika in priporoča optimalno količino hrane. Povezuje se s trgovinami in omogoča dostavo živil na dom s pomočjo dronov, kar zmanjšuje presežke hrane.
Od drevesa do vrečke – inovativna rešitev za trajnostno embalažo. Razvoj vodoodpornih, biorazgradljivih vrečk iz celuloze ter ekoloških škropil, imenovanih kompoti, ki pomagajo pri zaščiti rastlin na naraven način.
Industrijski sesalec za ločevanje odpadne hrane – naprava za bolnišnice, menze in gospodinjstva, ki omogoča učinkovito ločevanje in zmanjšanje količine zavržene hrane ter prispeva k bolj trajnostnemu ravnanju z odpadki.
Comentarios