top of page

Kaj pa se je zgodilo na letošnjem JA inovacijskem kampu 2021?

Updated: Dec 7, 2021

V četrtek in petek, 18. in 19. 11. 2021 smo izvedli 3. Junior Achievement inovacijski kamp 2021. Glede na okoliščine v katerih se nahajamo, smo se odločili, da celoten dogodek izpeljemo preko spleta.


Kljub novi situaciji smo izjemno ponosni, da se je kampa udeležilo 138 dijakov iz 17 šol in sicer iz Živilske šole, BIC Ljubljana, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Celje, SEPŠ Koper, SERŠ Maribor, Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana, STPŠ Trbovlje, Srednje šole za strojništvo in lesarstvo, ŠC Škofja Loka, ŠC Ptuj, ŠETK, Ekonomska šola Ljubljana, Gimnazija Jurija Vege, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, BC Naklo, Elektro in računalniška šola Velenje, Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor in Škofijske klasične gimnazije. Dijake je podpiralo 22 učiteljev in 15 strokovnih mentorjev.


Organizacijo dogodka so nam pomagali izvesti zavod Znanost na cesti. Hvala celotni ekipi za odlično sodelovanje in koordiniranje dogodka!


K sodelovanju smo povabili podjetje ZEOS, d.o.o., ki je dijakom pripravilo osrednji izziv dogodka. Osrednja tematika dogodka se nanaša na odpadno elektronsko opremo.


Tekom prvega dneva smo za dijake pripravili predsatvitev izziva in izobraževanje. Le to je bilo namenjeno spoznanju Canvas poslovnega modela, po katerem so dijaki tudi pripravili svojo rešitev na zastavljeni izziv. Predavanje je pripravil g. Gregor Sakovič, zaposlen na Novi Ljubljanski banki.


Naslednji dan je bil posvečen kreiranju novih poslovnih idej in izobraževanju na področju priprave dobre predstavitve. Nekja trikov za uspešno posredovanje idej je za dijake pripravil g. Leon Magdalec (Nastop plus), trener javnega nastopanja.


Po uspešenm oblikovanju idej so imeli dijaki priložnost predsatviti svoje ideje članom žirije. V letošnjem letu so žirantsko mizo zasedali, Urška Šolc, Geološki zavod Slovenije, Petra Jenuš, Zavod Znansot na cesti in Borut Bernat, ZEOS, d.o.o.



Člani žirije so podelili naslednje 3 nagrade za najboljše ideje inovacijskega kampa.

Prvo mesto so zasedli dijaki iz Šolskega centra Ptuj, Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo. Dijaki so zasnovali idejo, ki temelji na ponovni uporabi ohišij starih računalnikov, ki jih spremenimo v nove poštne nabiralnike z unikatno poslikavo.


Drugo mesto so zasedli dijaki Gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera. Zasnovali so idejo, ki temelji na storitvi. Le ta bi omogočala iz odpadnih EE naprav odvzemati še uporabne dele, ki bi bili za kupce cenovno ugodnejši in lažje pridobljivi nadomestni deli.


Tretje mesto je prav tako osvojila Gimnazija Franca Miklošiča. Dijaki so razvili idejo servisne storitve elektronske opreme v večih krajevnih skupnostih. Le ta bi bila donosna, zaradi manjših potnih stroškov in prikladnosti uporabnikov.


Prav tako so imeli dijaki in profesorji priložnost izbrati najboljšo predstavitev inovacijskega kampa. Odločili so se, da nagrado prejmejo dijaki iz Elektro in računalniške šole Velenje. Njihova ideja pa je porabniku pri nakupu ponudimo 100% jamstvo in servisiranje nezgod (brezplačno) in s tem zmanjšamo odpad še uporabnih aparatov.


Tekom dneva smo organizirali tudi nagradno igro, kjer so dijaki imeli priložnost pridobiti nagrado za najboljši "selfi". Ngrado sta si prislužili kar dve ekipi. Prva iz Šolskega cetra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana in druga iz Srednje elektro in računalniške šole Velenje.



Vsi nagrajenci bodo prejeli praktične nagrade podjetja ZEOS, Zavoda znanost na cesti, JA Slovenija in EIT Raw Materials.


Vsem sodelujočim se želimo iskreno zahvaliti za sodelovanje. Posebno bi se želeli zahvaliti tudi strokovnim mentorjem iz lokalnih podjetij, ki so naše dijake usmerjali in jim svetovali pri kreiranju njihovih idej. Z nami so bili prostovoljci iz podjetij oz. organizacij Domel, NLB, Mediade, Geološki zavod Slovenije, ZEOS, Štajerski tehnološki park, Zavod znanost na cesti, EIT Raw MAterials. Upamo, da ste uživali v našem dogodku in ste z novo izkušnjo pridobili nova znanja in nepozabljive izkušnje.


Z vami delimo še nekaj fotografij z dogodka.







465 views0 comments
bottom of page