top of page

Kako je potekal JA inovacijski kamp?

Updated: Dec 9, 2020

V petek in soboto, 20 in 21. 11. 2020 smo izvedli 2. Junior Achievement inovacijski kamp. Glede na okoliščine v katerih se nahajamo, smo se odločili, da celoten dogodek izpeljemo preko spleta, kar pa je zahtevalo tudi nekaj predhodne priprave. Za lažje rokovanje z aplikacijo Teams in boljše poznavanje teme inovacij smo v torek, 17. 11. 2020 izvedli kratki webinar. Izjemno smo veseli, da se je na naše povabilo odzval Aleš Ugovšek (Gospodarska zbornica Slovenije) in dijake navdušil za inovacije in jim tematiko bolje predsatvil.


Kljub novi situaciji smo izjemno ponosni, da se je kampa udeležilo 82 dijakov iz 10 šol. Dogodka so se udeležili dijaki iz Živilske šole BIC Ljubljana, Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Celje, SEPŠ Koper, SERŠ Maribor, Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana, STPŠ Trbovlje, SIC Ljubljana, Srednje šole za strojništvo ŠC Škofja Loka, Ekonomske šole ŠC Ptuj in Škofijske klasične gimnazije. Dijake je podpiralo 15 učiteljev in 20 strokovnih mentorjev.


Organizacijo dogodka so nam pomagali izvesti zavod Znanost na cesti. Hvala celotni ekipi za odlično sodelovanje in koordiniranje dogodka!


K sodelovanju smo povabili tudi podjetje DOMEL, ki je dijakom pripravilo osrednji izziv dogodka. Osrednja tematika dogodka se nanaša na magnete in na podlagi tega sta ga. Barbara Bertoncelj in g. Blaž Benedik za dijake pripravila naslednja dva izziva. Prvi je bil "Kako vzpostaviti sistem recikliranja redkih zemelj v EU?", drugi pa je bil namenjen tistim bolj tehnično podkovanim in se je glasil "Kako zmanjšati ekonomsko in gospodarsko odvisnost EU od tujih trgov z zmanjšanjem porabe redkih zemelj?".


Tekom prvega dneva smo za dijake pripravili dve izobraževanji. Prvo je bilo namenjeno spoznanju Canvas poslovnega modela, po katerem so dijaki tudi pripravili svojo rešitev na zastavljeni izziv. Predavanje je pripravil g. Gregor Sakovič s Centra za inovativno podjetništvo Nove Ljubljanske banke. Kasneje pa smo dijake seznanili tudi s tem Kako pripraviti dobro predstavitev, saj so morali naslednji dan svoje rešitve predstaviti tudi žiriji. To znanje je z nami delila ga. Edita Krajnovič iz podjetja Mediade.


Naslednji dan je bil posvečen predstavitvi in razglasitvi najboljše ekipe dijakov.

Člani žirije so podelili naslednje 3 nagrade za najboljše ideje inovacijskega kampa.

Prvo mesto so zasedli dijaki iz Škofijske klasične gimnazije z svojim projektom 100% Grønn. Njihova ideja je bila povzeta v 3 fazah:

  1. Povežemo se s podjetjem DeepGreen, ki na bolj ekološko prijazen način pridobiva redke kovine iz oceana (kobalt, nikelj in baker). Delali bomo motorje z magneti SmCu, ki so bolj obstojni in potrebujejo manj zaščitne obloge proti koroziji kot magneti NdFeB in se zato lažje reciklirajo.

  2. Prehod iz proizvodnje klasičnih elektromotorjev na proizvodnjo okolju prijaznejših indukcijskih elektromotorjev.

  3. Popolna preusmeritev proizvodnje na indukcijske elektromotorje.


Drugo mesto so zasedli dijaki iz Strojne šole Šolskega centra Škofja Loka s projektom Repellboards. Fantje so zasnovali zanimivo tipkovnico, kjer bi mehanične tipke zamenjali z magnetno ploščo in tipkami. Tipkovnica bi imela enake funkcije kot obstoječa, le da bi namesto tipk uporabili odrivajoča se magneta pri čemer bi bile tipke bi bile izdelane iz okolju prijaznih materialov. Prednosti izdelka bi bile naslednje: personaliziranje trdnosti tipk, zelo hitra odzivnost tipk namenjana tudi najbolj zahtevnim strankam, lepši estetski izgled, odpoprnost na tekočine in lahko čiščenje izdelka.


Tretje mesto pa so zasedli dijaki iz SERŠ Maribor s svojim projektom ReBOX. Njihova ideja se nanaša na zbiranje, recikliranje in preprodajo neuporabne elektronike. Zasnovali so idejo, kjer bi po mestu namestili zbirne škatle, kjer bi elekroniko odlagali. Za lažje rokovanje bi oblikovali tudi aplikacijo, ki bi te vodila do škatelj in omogočala pregled nad zbranim materialom.
Prav tako so imeli dijaki in profesorji priložnost izbrati najboljšo predstavitev inovacijskega kampa. Odločili so se, da nagrado prejmejo dijaki iz Živilske šole BIC Ljubljana s svojim projektom EKOMARK. Njihovo podjetje ponuja magnetne markerje izdelane iz recikliranega magneta in plastike. Prednosti njihovega izdelka pa so naslednje: vse barve in markerji so vedno skupaj (Ne bo se več zgodilo, da bodo razmetani ali izgubljeni!) in eko marker vam predstavljajo v dveh velikostih (Eko marker standard in eko marker plus.).Vsi nagrajenci so prejeli naslednje nagrade: ogled podjetja Domel, sodelovanje na online delavnici Digital Storytelling (Digitalnega pripovedovanja) Mateja Praprotnika, ki jo podarja EIT Raw Materials. Dijaki bodo prav tako prejeli praktične nagrade kot so: Chipolo, skodelico in Power bank, ki ju podarja zavod Znanost na cesti.


Prav tako smo podelili nagrado za najbolj inovativno skupinsko fotografijo kampa. Nagrado so prejeli fantje s Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije, Ljubljana pod mentorstvom profesorice Andreje Glavič. Dijaki so prejeli skodelico, ki jo podarja zavod Znanost na cesti.


Vsem sodelujočim se želimo iskreno zahvaliti za sodelovanje. Posebno bi se želeli zahvaliti tudi strokovnim mentorjem iz lokalnih podjetij, ki so naše dijake usmerjali in jim svetovali pri kreiranju njihovih idej. Z nami so bili prostovoljci iz podjetij oz. organizacij Domel, CEED Slovenija, Banka SID, Inštitut WCYCLE, ELES, Talum, CIP NLB, Mediade, Geološki zavod Slovenije. Upamo, da ste uživali v našem dogodku in ste z novo izkušnjo pridobili nova znanja in nepozabljive izkušnje.


Z vami delimo še nekaj fotografij z dogodka.

169 views0 comments

Commentaires


bottom of page