top of page

Mednarodna konferenca Praktično učenje podjetnosti in podjetništva



Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih (JA Slovenija) je v sredo, 19. 1. 2022, izvedel mednarodno konferenco »Praktično učenje podjetnosti in podjetništva«. Dogodek smo pripravili v sodelovanju s Centrom RS za poklicno izobraževanje.

Namen tega dogodka je bil deliti dobro prakse praktičnega poučevanja podjetnosti in podjetništva, ki jih so jih delili izkušeni učitelji programa Moje podjetje. Program se izvaja po licenci največje nevladne organizacije v Evropi imenovani JA Europe. V zavodu že od samega začetka verjamemo v prvo-ročni način učenja, da se največ naučimo, ko stvari vzamemo v svoje roke. Zato bomo tako kot dijake, tudi učitelje spodbujali, da ideje, zbrane na konferenci, prenesejo v svoje razrede. Mogoče tudi v sodelovanju z našim zavodom.

Za dogodek smo pripravili naslednji program. Sprva sta nas pozdravila direktorica našega Zavoda, dr. Jožica Rejec in direktor CPI-ja, mag. Janez Damjan. Nadaljevali smo z gostjami s tujine (mag. Simona Longu, JA Europe, mag. Ligita Baleisyte in mag. Tina Benda, EIT Raw Materials), ki so nam predstavile organizacijo Junior Achivemnt Europe in projekt Skills for the Future. Uvod v spoznavanje praktične vpeljave podjetnostne kompetence je pripravila mag. Jana Ravbar, ki je odlično pripravila teren za osrednji del dogodka. Svoje dobre prakse poučevanja podjetnosti je z nami delilo 8 izkušenih učiteljev, ki program Moje podjetje vodijo že več let. Predstavili so se nam:

- Andreja Glavič, magister Srđžan Vuković in Mojca Gorjan, ŠC za pošto, ekonomijo in telekomunikacije, Srednja tehniška in strokovna šola;

-Peter Kurnik, ŠC Škofja Loka, SŠ za lesarstvo;

-Matjaž Cizej, ŠC Celje, SŠ za strojništvo, mehatroniko in telekomunikacije;

-mag. Nataša Vrčon Tratar in Tanja Skok s Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper

in dr. Tadej Rifel s Škofijske klasične gimnazije.

Nadaljevali smo z okroglo mizo, kjer so svoje izkušnje spodbujanja podjetnosti in podjetništva delili naslednji gostje:

-Matjaž Klajič, Mediade, Inovativno založništvo, d.o.o.;

-mag. Tina Ogrizek, Domel holding, d.d.;

-Peter Kurnik, ŠC Škofja Loka, SŠ za strojništvo;

-mag. Janez Damjan, CPI;

-Jakob Sadar, OPS tehnologies.

Zadnji del srečanja je bil posvečen mreženju in spoznavanju drugih udeležencev. V ta namenom smo pripravili več manjših sob, kjer smo se družili in spoznavali nove somišljenike.

Pripravila: Maja Juršič





80 views0 comments
bottom of page