top of page

Nagradni izlet programa Moje podjetje v letu 2024

Še zadnje dejanje v letošnjem letu za dijake. Pokukajte kako smo se imeli.


Besedilo: Maja Juršič

Foto: Magdalena Pogač


Bilo je lepo junijsko jutro (19. 6. 2024), ko smo se dijaki in učitelji s Strokovnega in izobraževalnega centra Ljubljana, Srednje šole tehničnih strok Šiška in Šolskega centra Škofja Loka zbrali za poseben dogodek. V okviru projekta Re-power Your Future, ki ga podpira UniCredit fundacija, smo se odpravili na nagradni izlet po Sloveniji, kjer smo dijakom omogočali vpogled v realno podjetništvo. Izobraževanje je podprl tudi Urad RS za intelektualno lastnino.


Naša prva postaja so bili Železniki, kjer smo obiskali podjetje Domel. Ko smo prispeli, so nas sprejeli predstavniki podjetja, ki so nam razkazali njihove obrate in predstavili zgodbo o tem, kako je Domel zrasel v enega vodilnih proizvajalcev električnih motorjev. Najbolj nas je navdušila njihova inovacija – motor za električna kolesa, ki ga razvijajo v sodelovanju s podjetjem Cult. Ponosni smo bili, da je slovensko podjetje na svetovnem vrhu glede vzdržljivosti teh motorjev.Naslednja postaja je bilo podjetje Meroslovje Lotrič. Tukaj smo se naučili, kako pomembna je natančnost in kakovost pri meroslovnih storitvah. Vodja podjetja nam je z navdušenjem razlagala, kako gradijo zaupanje svojih strank s skrbno in natančno opravljenim delom.Za zaključek dneva pa smo se podali v središče Škofje Loke, kjer nas je pričakal nekdanji smučarski skakalec Cene Prevc. Presenetil nas je z novico, da se je po koncu svoje športne kariere podal v podjetniške vode. Skupaj z ženo vodi slaščičarno Homan, ki je ena najbolj znanih slaščičarn v Škofji Loki. Cene nam je pripovedoval o svojih podjetniških izkušnjah, mi pa smo se sladkali z odličnim sladoledom, ki ga izdelujejo v njihovi slaščičarni.


Cene si je vzel čas tudi za nagovor. Rekel je: "Mislim, da bi bilo potrebno vpeljati podjetniške vsebine v šolski sistem, tako kot matematiko. Ne zato, da bi sledili kapitalističnim vrednotam, ampak zato, da bi se znali uspešno preživljati s svojim delom." Njegove besede so nas navdihnile in marsikdo od nas je začel razmišljati o podjetništvu kot o možni karierni poti.Ko smo se vračali domov, smo bili polni vtisov in novih znanj. Vsi smo se strinjali, da je bil ta izlet nepozabna izkušnja, ki nam je odprla oči za svet podjetništva in inovacij. S hvaležnostjo smo se zahvalili podjetjem Domel in Meroslovje Lotrič, Uradu za intelektualno lastnino in UniCredit fundaciji za nepozabno doživetje.

20 views0 comments

Comments


bottom of page