top of page

Sodeluj na Women & Girls in STEM forum tudi ti!

Updated: Mar 20

¨Zagrizi¨ v 4. izziv za mlade in osvoji sodelovanje na STEAM forumu v Budimpešti.


Besedilo: Ekipa GGC in JA Slovenija


Forum Ženske in Dekleta v STEM (znanost, tehnologija, inženiring in matematika) je letni dogodek projekta, organiziran v sodelovanju z EIT in Evropsko komisijo. Letošnji dogodek bo potekal v Budimpešti, v mesecu oktobru, in sodelovalo bo več kot 20 evropskih držav. Dijakinje, vključene v projekt Girls Go Circular, imajo zdaj priložnost, da se pridružijo Dijaškemu izzivu in poskusijo osvojiti potovanje v Budimpešto, da se udeležijo Foruma!


PRAVILA ZA SODELOVANJE

Dijakinje, ki sodelujejo v izzivu, morajo izpolniti vse naslednje zahteve:

  • Starost od 14 do 19 let.

  • Udeleženka ali nekdanja udeleženka projekta Girls Go Circular.

  • Ekipa, ki jo sestavljajo 3 dekleta. Ne pozabite, da spodbujamo večjo vključenost deklet na STEM področjih!

IZZIV

Girls Go Circular svoje učenke in nekdanje udeleženke tokrat vabi, da se poglobijo v svet umetne inteligence (UI) in raziskujejo njen potencial za reševanje resničnih družbenih izzivov. Današnji svet je vse bolj pod vplivom UI in mladi morajo razumeti, kako deluje, da

lahko kritično presojajo njen vpliv na družbo, jo uporabljajo etično in zmanjšajo morebitna tveganja. Ta izziv si prizadeva opremiti dijakinje s ključnim znanjem o UI, okrepiti njihove ustvarjalne in reševalne spretnosti ter jim omogočiti uresničevanje pozitivnih sprememb.


Udeleženke bodo morale delati v ekipah treh deklet in izdelati idejo za orodje AI, ki bo pomagalo zmanjševati spolne neenakosti na področju njihove izbire (izobraževanje, zaposlovanje, znanost, umetnost, šport ...).


Da bi predstavile svojo idejo, bodo dijakinje morale pripraviti Design Thinking predstavitev, da razvijejo svoj koncept AI in ga predstavijo v 3-minutnem video posnetku v angleščini. Orodja UI ni potrebno dejansko izdelati, vendar bodo morale razmisliti o namenu orodja, podatkih, potrebnih za usposabljanje le tega ter etičnih in ekoloških posledicah, ki bi lahko bile povezane z razvojem njihovega predloga (morebitne pristranskosti, skrbi glede zasebnosti, poraba energije...). Za ta izziv ni potrebno programiranje.


Za nagrado bo zmagovalna ekipa iz vsake države projekta povabljena, da se udeleži Foruma v Budimpešti oktobra 2024! Stroški potovanja za vsako izbrano ekipo in enega spremljevalnega učitelja bodo pokriti s strani Girls Go Circular. Najboljše tri ekipe bodo celo predstavile svojo idejo in se potegovale za Finale izziva na Forumu Žensk in Deklet v STEM področjih!


Rok za sodelovanje v izzivu je 17. junij 2024.


Vsako ekipo prosimo, da sledi spodnjim korakom:

Korak 1:

Začnite s kratkim učnim modulom, da se naučite osnov umetne inteligence (40 min).

Korak 2:

Opredelite problem, povezan z enakostjo spolov, ki bi ga želeli rešiti. Lahko gre za neenakost, s katero se soočajo ženske in dekleta v šoli, pri delu, v vašem mestu ali državi...

Korak 3:

Brainstormajte ideje za orodje umetne inteligence, ki bi pomagalo rešiti ta problem. Kateri bo cilj vašega orodja UI? Kako bo koristilo družbi?

Korak 4:

Z uporabo predstavitvenega orodja Design Thinking oblikujte svoje lastno orodje UI. Izberite ime, oblikujte uporabniški vmesnik, razmislite o njegovi tehnični izvedbi. Pomembno: Ni vam treba dejansko izdelati orodja UI.

Korak 5:

Naredite predstavitveni video (max. 3 min.), ki predstavlja problem enakosti spolov, ki ste ga izbrali, in kako vam bo vaše orodje UI pomagalo pri reševanju tega.

Korak 6:

Svojo predstavitev in video pošljite v angleščini do 17. junija 2024 prek obrazca za nalaganje na dnu te spletne strani.


Za pripravo vaše Design Thinking predstavitve in ustvarjanje kakovostnega video posnetka poskrbite, da boste upoštevali naslednje točke:

Razumevanje problema

Prvi korak pri oblikovanju lastne ideje za UI je, da zagotovite, da bo vaša UI prispevala k pomoči pri enakosti spolov na področju vaše izbire (šola, zdravje, glasba, kino, politika ...). Začnite razmišljati o področju, na katerem so dekleta in ženske diskriminirane ali manj zastopane.

Opredelitev ciljev

Ko ugotovite, kateri problem enakosti spolov želite nasloviti, začnite z brainstormingom, kako bi lahko orodje UI pomagalo pri reševanju tega problema.

Zbiranje podatkov

Ko ste določili specifične cilje svojega orodja UI, začnite razmišljati o podatkih, ki bodo potrebni za delovanje. Orodja UI uporabljajo ustrezne podatke, zato je pomembno, da so le ti nepristranski in zanesljivi.

Tehnična izvedba

Čeprav od vas ne pričakujemo, da razvijete funkcionalno UI, želimo, da razmišljate o tehnikah, ki jih bo vaše orodje zahtevalo: Ali bo uporabljalo nadzorovano ali nenadzorovano učenje? Kateri oblak/platformo bi izbrali za gostovanje vaših podatkov? Uporabite vprašanja iz predstavitvenega modula Design Thinking, da premislite o glavnih značilnostih vašega orodja UI.

Vizualna identiteta

Zdaj je čas, da oblikujete svojo rešitev UI! Ustvarite ime in slogan ter oblikujte logotip in primer uporabniškega vmesnika. Svoje ideje lahko izvedete neposredno na predstavitveni platformi Design Thinking ali ustvarite svoje diapozitive s pomočjo brezplačnih predlog, ki so na voljo na Canvi.

Snemanje vašega videa

Čas je, da predstavite svojo idejo! Posnemite video (max. 3min.) v angleščini, da predstavite problem enakosti spolov, ki ste ga izbrali za obravnavo, in pojasnite, kako bo vaše orodje UI pomagalo pri reševanju tega. Z videom bodite kreativne in prepričljive!


KRITERIJI

Razmišljajte izven okvirja in razvijte ustvarjalno idejo ter predstavitev.

Najboljše ekipe bodo izbrane na podlagi kreativnosti in ustreznosti njihove ideje UI, kakovosti njihovega raziskovanja in razmišljanja ter prepričljivosti njihove predstavitve.

Njihov prispevek bo pregledan in ocenjen glede na naslednje kriterije:

  • Kreativnost in edinstvenost

Obstaja neskončno načinov za predstavitev in interpretacijo izziva, pustite, da slišimo vaš glas! Razmislite o orodju AI, ki je vaše in edinstveno.

  • Način razmišljanja

Čeprav ne boš moral/a zgraditi svojega umetne inteligence v resničnem življenju, bi moral/a razmišljati, kot da bi načrtoval/a. Premisli o vprašanjih v diapozitivu za razmišljanje o načrtovanju in uporabi svojih odgovorov, da zožiš namen svoje umetne inteligence in njene glavne značilnosti. Ne pozabi upoštevati tudi pravnih, etičnih in okoljskih posledic svojega orodja umetne inteligence.

  • Oblikovanje

Ustvarite edinstveno blagovno znamko za svoje orodje umetne inteligence (ime, logotip, slogan, uporabniški vmesnik).

  • Verbalna in neverbalna komunikacija

Vložite čas v razmišljanje in pripravo vašega predstavitvenega videa, vključno s pripovedovanjem zgodbe, dialogi, posnetki in okoljem.

  • Jasno in prepričljivo sporočilo

Uporabite svoj predstavitveni video, da jasno izrazite svojo motivacijo in navdih pri razvoju orodja UI. Kako bo pomagalo zmanjšati spolne neenakosti na tem področju in zakaj ste se odločili delati na tej specifični temi?


Vaše predloge bo ocenjevala strokovna žirija. Najboljšo ekipo iz vsake države projekta bodo povabili, da se osebno udeležijo Foruma Žensk in Deklet v STEM v Budimpešti oktobra 2024. Bivanje v Budimpešti bo trajalo vsaj dve noči, imeli boste priložnost raziskati mesto in sklepati prijateljstva z ljudmi iz vse Evrope! Vse stroške potovanja za izbrano ekipo in spremljevalnega učitelja bo kril Girls Go Circular.

 

VLOGA UČITELJA V IZZIVU

Kot učitelj lahko spodbujate svoje študente, da pridobijo znanje, izkušnje in samozavest pri sodelovanju z modernimi tehnologijami, kot je umetna inteligenca. Ta izziv jih bo opremil s ključnimi veščinami za prihodnjo kariero: ustvarjalno razmišljanje, reševanje problemov in digitalne veščine. Učitelji bodo prejeli mednarodno potrdilo.


Prosimo, delite informacije o tem izzivu s svojimi dijakinjami, jih motivirajte k sodelovanju in jih podprite pri razvijanju njihovih idej!


Za konec pa si oglejte še zmagovalna ekipo iz STEAM foruma 2023. Izbrana je bila ekipa deklet iz Gimnazije Frana Miklošiča Ljutomer (Iva Jaklin, Lana Rajh in Zala Vaupotič) in je delovala pod mentorstvom prof. Nine Žuman. Oglejte si njihov video s katerim so osvojile izziv!



54 views0 comments
bottom of page