top of page

Zaključne aktivnosti projekta "Re-Power your Future"

Foto: Maja Juršič

Besedilo: Maja Juršič


V letošnjem letu smo v zavodu stopili v izjemno ambiciozen projekt "Re-Power your Future" v sodelovanju z Unicredit fundacijo in 10 državami. Le ta nam je omogočil izjemen napredek, saj smo v zavodu uspeli v letošnjem letu organizirati 39 dogodkov, kjer smo več kot 3000 mladih, tako osnovnošolcev in dijakov, navdihovali za podjetništvo. V ta namen smo organizirali uvodne dogodke, kjer so dijaki bolje spoznavali uspešna dijaška podjetja s preteklih let in zanimive goste podjetnike, ki so predstavili svoje zgodbe. Za zanimivost dodajam, da je bilo teh mentorjev kar 46.  Zgodbe o uspehu in tudi kakšnemu "kiksu", s katerega smo želeli smo se želeli največ naučiti. Izjemno zanimivo mi je bilo ko je na enem od prvih uvodnih dogodkov Klemen Jančar (Slaščičarna & pekarna Klemen), izjemno mlad podjetnik, delil naslednjo misel: "Del moje zgodbe so ljudje in z vsake stvari lahko potegneš nekaj dobrega"


Poleg uvodnih dogodkov pa smo v letošnjem letu organizirali dva inovacijska kampa, ne le enega kot leta poprej. Prvi se je odvijal v  Zrečah, kjer smo dijake izzvali na področju krožnega gospodarstva. Nadaljevali pa smo v Trbovljah v podjetju Dewesoft, kjer je bilo še posebno zanimivo, saj smo se učili pripraviti prve Tik-Tok objave.


Po izjemnem uvodu v šolsko leto so dijaki pričeli s sodelovanjem v programu Moje podjetje, kjer so dijaki sprva ustanovili svoja dijaška podjetja in jih kasneje pričeli voditi. Pri tem naj podarimo, da je v letošnjem letu registriralo svoja podjetja 180 dijaških podjetij (800 dijakov) iz 27 srednjih šol. Dijaki so celo šolsko leto intenzivno delali na razvoju podjetje, s poudarkom izdelave izdelka, katerega cilj je bil prodati v čim večjem številu. Pri tem smo dijake podpirali z mentorji podjetniki in mesečnimi izobraževanji.


Zadnji od teh se je izvedel v ponedeljek, 18. 3. 2024, kjer smo se posvečali financam in zaščiti intelektualne lastnine. Več o tem nam je spregovoril Jure Ugovšek, urednik Financ. Le ta je z dijaki odkrival osnove osebnih in poslovnih financ. Pri tem pa smo se dotaknili,  kako pametno upravljati z denarjem in si povečati možnost za svetlejšo finančno prihodnost. S poslovnega vidika pa spoznavali  zakaj je finančna veda v poslu tako ključnega pomena zarasti in razvoj stabilnosti poslovnega imperija. Sam je pri tem dodala: "Kjučna stvar osebnih financ se mi zdi, da temelji na tem, da poskrbimo za svojo varnost s premišljenim varčevanjem ali plemenitenjem denarja." 



Drugi del izobraževanja pa je pripravila ga. Samra Šečerovič, z Urada za intelektualno lastnino. Pri čemer je poudarila pomembnost zaščite svojega patenta, znamke, ... Seveda pa je pri tem poudarila kako to na praktičen način tudi izvedemo. Naj poudarimo še, da so dijaki v preteklosti že zaščitili svoj patent. Naj vas spomnimo ja Jakoba Sadarja, ki je zaščitil svoj izum polirne paste v svoje podjetju OPS Tehnologies.


Šolskega leta pa še ni konec, saj se naši dijaki intenzivno pripravljajo na JA nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje 2024. Vsekakor upamo, da se jih čim več prijavi in nam svoje ideje sprva predstavi na regionalnih izborih v Ljubljani, Škofji Loki, Celju in Kopru in nenazadnje na finalu v Ljubljani. Le tega bo gostila Gospodarska zbornica Slovenije, 10. 5. 2024. Pridružite se nam tudi vi! Več o tekmovanju pa lahko zasledite na tej povezavi.







12 views0 comments
bottom of page