top of page

EIT Climate KIC program Mladi iznajditelji - Young Innovators vabi k sodelovanju


V Sloveniji se že drugo leto priključujemo mednarodnemu programu Young Innovators - Mladi iznajditelji, ki ga vodi EIT Climate KIC, ena od skupnosti Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo, ki ga je ustanovila Evropska komisija. V letošnjem letu je koordinacijo programa pri nas prevzel Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih, nevladni in neprofitni zavod, ki je član JA Europe.

Program Young Innovators - Mladi iznajditelji je namenjen šolarjem zadnje triade osnovnih šol in dijakom. Program Mladi iznajditelji je osnovan na potrebi po uspešnem reševanju kompleksnejših izzivov in inovacijah v zvezi z blaženjem podnebnih sprememb. Skozi nabor zabavnih in kreativnih metodologij in pristopov je program Mladi iznajditelji inovativna osvežitev šolskega kurikuluma in povezovanja znanj, tako za izobraževalce, kot učence. Že v lanskem koledarskem letu je program pri nas doživel zelo pozitiven odziv tako s strani učencev, kot učiteljem. Tridelna izvedba programa se je zaključila s podnebnim hackathonom, Young Climathonom, kjer so se mladim in mentorjem pridružila tudi ajdovsko podjetje Mlinotest in občina Ajdovščina s svojimi izzivi in podporo programu.

Kje in kdaj se program Mladi iznajditelji izvaja in zakaj je tako pomemben?

Mladi po vsej Evropi so se skupaj z učitelji pridružili programu, ki se izvaja v članicah EU že nekaj let zapovrstjo. Pri nas smo v letošnjem letu prvi korak, prvo izobraževanje učiteljev in profesorjev že uspešno zaključili. Še letos, za jesen 2021 pa že pripravljamo izobraževanja dijakov in učencev, ponovno izobraževanje učiteljev in profesorjev ter izobraževalne dogodke skupaj z vedno odmevnim Climathonom. Program Mladi iznajditelji je bil tudi umeščen v Katalog programov obveznih izbirnih vsebin oz. interesnih dejavnosti za srednješolce in pa KATIS - Katalog programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju, tako za tekoče, kot prihajajoče šolsko leto 2021/2022. Izobraževanja in delavnice izvajamo online, v živo ali kombinirano. Prijave za izobraževanja v novem šolskem letu pričnemo zbirati takoj po 21. avgustu 2021.

Izjemno pomembnost takšnega izobraževalnega programov potrjuje izjemen odziv in zanimanje tako izobraževalcev, kot učencev zanj. Kar pa ni nič nenavadnega, saj smo v ključnem trenutku, ki kar kliče po ustvarjanju pozitivnih sprememb. Svet se je za trenutek ustavil in s svetom so se prekinile tudi navade in ustaljene prakse, ki se spočetka niso ustalile s posluhom za okolje in naš planet. Danes imamo tako resnično edinstveno priložnost, da z sistemskimi inovacijami razvijemo nove prakse in navade, ki bodo pripomogle k zmanjšanju učinka podnebnih sprememb.

Ste podjetje, organizacija, lokalna skupnost ali občina, ki z nami deli vizijo o lepši prihodnosti?

Radi bi vas povabili, da tudi sami postanete del tega in nas v naših prizadevanjih podprete po svoji moči. V kolikor gre vizija vašega podjetja, organizacije, skupnosti ali občine z roko v roki z našim programom nam bo v veselje, da skupaj najdemo obliko sodelovanja, ki bo podprla še več mladih pri učenju o veščinah prihodnosti. Program lahko podprete kot sponzor, predlagatelj izziva (oz. okoljske problematike s katero se soočate), tako, da predstavite vaše okoljske inovacije ipd. Odprti smo tudi za vaše predloge.

Skupaj z vašo pomočjo bi radi ob koncu leta organizirali Young Climathon, kjer bodo mladi iz cele Slovenije lahko med seboj izmenjevali ideje in poskušali najti najboljše rešitve za lokalne okoljske probleme. Navdihnite jih na dogodku in jim pokažite, da tudi vas skrbi za boljši jutri. Pokažite jim, na kakšen način vi pripomorete k trajnostni družbi.

Za vprašanja o sodelovanju in izobraževanjih smo na voljo preko e-naslova jakob.rejec@jaslovenija.si. Dodatne informacije pa lahko preverite preko spletnega naslova www.jaslovenija.si/mladi-iznajditelji


53 views0 comments
bottom of page