top of page

Girls Go Circular

Girls Go Circular podpira šolarke in širše, vse študente, da razvijejo svoje digitalne in vodstvene sposobnosti, medtem ko spoznavajo krožno gospodarstvo in iščejo rešitve za trajnostno prihodnost.

GGC2022.png

V letu 2022 začenjamo z novim programom, ki je namenjen osnovnškolkam in dijakinjam! Gre za program Girls Go Circular, ki spodbuja podjetniške in digitalne veščine pri dekletih, starih od 14 do 18 let, z učenjem o krožnem gospodarstvu. Ta izobraževalni projekt prispeva k akciji 13 – Akcijskega načrta za digitalno izobraževanje 2021–2027 – Spodbujanje sodelovanja žensk v STEM, ki ga financira EU in se izvaja po vsej Evropi, kar nam daje priložnost, da označimo Slovenijo na izobraževalnem zemljevidu Evrope.

Projekt se izvaja preko izobraževalne platforme, v okviru katere imajo dekleta možnost poglobiti svoje znanje o krožnem gospodarstvu ob pridobivanju digitalnih in podjetniških veščin. Tečaji in aplikacija so zasnovani tako, da se dekleta vključijo v praktične dejavnosti, tako individualno kot v skupinah ter jih opolnomočijo za delo pri reševanju pomembnih družbenih in okoljskih izzivov. To je lahko odlična priložnost za vse tiste, ki se želijo sodelovati pri vodenju dijaškega podjetja, pa še ne vedo kaj kakšen produkt ali storitev bi imeli. Omenjeni projekt jim bo s pripravljenimi vsebinami omogočil razvoj ideje.

Pridobitev za učence in dijake

Girls Go Circular ponuja učne module o izzivih trajnostne rabe, porabe in ponovne uporabe naravnih virov. Ti vključujejo teme, kot so krožno gospodarstvo in uporaba plastike, kovin, tekstila v modni industriji in elektronskih naprav. Vsaka od teh tem je obravnavana v ločenem predmetu, učenci pa lahko izberejo temo iz področja svojih interesov.

Med tečajem se bodo učenci ukvarjali s spletnim raziskovanjem, načrtovanjem kampanj na družbenih omrežjih, ustvarjanjem videov in predstavitev ali razvijanjem poslovnih načrtov z učnimi moduli. Delali bodo individualno in v timih, učitelj pa jim je v oporo, da lahko dijaki na koncu pridobijo mednarodni certifikat iz teme, ki jih zanima.

S sodelovanjem v projektu študenti spoznajo pomen enakosti spolov za prihodnost Evrope in dekonstruirajo spolne stereotipe.

Pridobitev za šolo in učitelje

Girls Go Circural ponuja učiteljem spoznavanje novega interaktivnega pripomočka, ki jim bo pomagal vpeljevati vsebine krožnega gospodarstva in podjetnosti ter podjetništva. V njem lahko sodelujejo tako srednje šole, kot tudi učenci osnovnih šol, ki so stari  vsaj 14 let.

Vsebine projekta so primerne za vpeljavo v predmete kot so: podjetništvo, biologija, naravoslovnje,... Kot dobra praksa se je izkazalo tudi povezovanje projekta s premetom angleški jezik, kjer so dijaki poleg omenjenih vsebin bogatili besedišče, ki je v današnjem času izjemno atraktivno.

Učitelji in šole bodo prejeli potrdilo o njihovem prispevku pri izvajanju projekta Girls Go Circular. Nenazadnje bodo šole na spletni strani projekta vidne kot pionirji v Evropi, ki podpirajo akcijski načrt za digitalno izobraževanje za nadaljnjo enakost spolov na celini.

Vsi zainteresirani učitelji se za sodelovanje prijavite preko spletnega obrazca. Klikni in se prijavi!

Več o projektu 

Poročila

GGC 2022
 

Na spodnji povezavi se nahajajo izdelki dijakov, ki so sodelovali pri projektu Girls Go Circular v  letu 2022.

Št. šol: 20

Št. deklet: 373

Št. fantov: 190

Skupaj mladih: 563

GGC 2023
 

Na spodnji povezavi se nahajajo izdelki mladih, ki so sodelovali pri projektu Girls Go Circular v  letu 2023.

Št. šol: 22

Št. deklet: 552

Št. fantov: 272

Skupaj mladih: 826

bottom of page