top of page
yil-logo_online+ckic.png
EIT-CKIC-Logo_White_Standard (1).png

Mladi

iznajditelji

PODNEBNI UKREPI ZA

GENERACIJE PRIHODNOSTI

Brand_Waving_design_element.png

Znanja prihodnosti za generacije prihodnosti

Sistemske spremembe se pričnejo v šoli!

Živimo v času, ko sta akcija in znanje za podnebno pravičnost pomembna bolj kot kadarkoli prej.

Kot družba smo z našim razumevanjem in razvojem znanosti prišli tudi do spoznanja, da lahko podnebne spremembe blažimo le skozi sistemske spremembe. Ampak, da bi to dosegli je potrebno sodelovanje in to v takšnem obsegu, kot ga do zdaj še nismo videli. Potruditi se bomo morali, da spremenimo naše miselne vzorce, kar nam bo omogočilo premik v svet in sistem, kjer bomo kot družba lahko vsi živeli dobro in pravično.

 

Program Mladi iznajditelji je osnovan na potrebi po uspešnem reševanju kompleksnejših izzivov in inovacij v zvezi z blaženjem podnebnih sprememb. Skozi nabor zabavnih in kreativnih metodologij in pristopov je program Mladi iznajditelji prava osvežitev šolskega kurikuluma in povezovanja znanj, tako za izobraževalce, kot učence.

YI1.png

PRIDRUŽI SE!

V programu sodelujemo z izobraževalci in ostalimi zainteresiranimi organizacijami ter posamezniki

Naši programi

Aktivnosti sistemskega mišljenja

Metode sistemskega mišljenja bodo učenci stari od 12-18 lahko pričeli spoznavati že v razredu v okviru programa School Innovators - Iznajditelji v razredu. Ta znanja bodo potem lahko uporabili tudi na dogodku Young Climathon - Mladi Climathon, ki je organiziran v sklopu programa: skupine učencev skupaj iščejo rešitve resničnih podnebnih izzivov, ki jih na koncu predstavijo strokovni žiriji. Najbolj motivirane skupine, iz obeh predhodnih programov bomo, v kolikor bodo to želele, tudi nadalje podprli. Temu je namenjen program Young Changemakers, v katerem lahko sodelujejo učenci izven rednega šolskega programa. Ekipe bodo pod vodstvom strokovnjakov s področja okoljevarstva in trajnostnega gospodarstva spremenile svoje ideje v podnebne ukrepe, neformalne iniciative, aktivistične skupine ali poslovne ideje. 

In Class
Image_hack17.jpg
image770x420cropped_edited.jpg

School Innovators

Delavnice za učitelje in dijake

Ta program je namenjen učencem in izobraževalcem. Sestavljen je iz usposabljanj izobraževalcev (učiteljev iz srednjih in OŠ, multiplikatorjev, pedagogov etc) o sistemskem mišljenju, problemskem učenju, okoljskem izobraževanju skozi kombinirano učenje in delavnic za učence OŠ in srednjih šol pod vodstvom Young Innovators mentorice.

Young Climathon

Podnebni hackathon za mlade

Večurni dogodek, kjer bodo učenci skupaj poskušali najti odgovore na izzive, ki jih bo zastavilo podjetje ali občina. Tekom dogodka bodo udeleženci imeli podporo učiteljev, strokovnjakov in mentorjev. Na koncu dogodka bodo rešitve tudi pred žirijo predstavili, sledilo bo praznovanje.

Young Changemakers

Nadaljnji razvoj idej ob podpori

Nadaljnjo razvijanje ideje najbolj motiviranih skupin, ki so se udeležile Iznajditeljev v razredu ali dogodka Young Climathon. Ekipe bodo pod vodstvom strokovnjakov s področja okoljevarstva in trajnostnega gospodarstva spremenile svoje ideje v podnebne ukrepe, neformalne iniciative, aktivistične skupine ali poslovne ideje. 

Novičke in dogodki

Novice

Iščemo šole, ki podpirajo prihodnje generacije pri odkrivanju podnebnih inovacij

S programom Mladi iznajditelji učencem starim od 12 do 18 let omogočamo, da skušajo s svojimi inovativnimi idejami pozitivno vplivati na podnebne spremembe, se aktivirajo in pripomorejo k blaženju teh ter postanejo glas pravične družbe prihodnosti. Pri tem pa nismo pozabili na izobraževalce, ki so ključni pri tem procesu. Zato smo za njih pripravili usposabljanja, da bodo lahko svoje učence pri tem kakovostno podprli.

 

​Program bomo tudi letos izvajali od aprila do decembra 2021. V Sloveniji program koordiniramo JA Slovenija - Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih. Program Mladi iznajditelji - Young Innovators  pa je pobuda evropske organizacije EIT Climate-KIC, ki je ena izmed organizacij inovacijske skupnosti Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT), ustanovljenega s strani Evropske komisije, ki program tudi financira.

Brand_Circular_design_element.png
A9Raxervh_1kpjw65_5c4.png
SODELOVANJE V PROGRAMU LETOS JE BREZPLAČNO!
Brand_Circular_design_element.png
Artboard 1.png

Katere so prednosti za šole, učitelje in učence?

✓ Evropski učni program z lokalnimi podnebnimi izzivi
✓ Brezplačno inovativno izobraževanje z vizualnimi in participativnimi orodji

✓ Brezplačno usposabljanje in podpora učiteljem
✓ Učenci se spoznavajo z resničnimi okoljskimi izzivi, ki jih prispevajo lokalna podjetja in občine

✓ Spoznavanje poklicev prihodnosti

✓ Odkrivanje strasti do podjetništva in rešitev za podnebne spremembe med učenci
 

Program je uvrščen v Katalog programov OIV za srednješolce ter v katalog KATIS za šolsko leto 2021/2022

bottom of page